Genç hukukçu kansere yenik düştü

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Haziran 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HASAN AY

İnsancıl hukuk alanına eğilen sayılı uzmanlardan biriydi Doç. Melike Batur Yamaner. İdeali, Kızılay'ın başına geçip insanların yaralarını sarmaktı. Ancak 42 yaşında kansere yenildi

Türkiye'nin insancıl hukuk alanında çalışan az sayıda uzmanlarından biri olan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Batur Yamaner, 42 yaşında hayatını kaybetti. Yaşasaydı, önümüzdeki yıl "profesör" unvanını elde edecek olan Yamaner'in en büyük hayali, bir gün Türk Kızılayı'nın başına geçip dünya insanına yardım götürmekti. Olmadı... Genç hukukçu ardına, "Prof. Tavernier'e Armağan" kitabında yayımlanacak olan savaş suçları üzerine bir makale bıraktı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi mezunu Yamaner, akademik kariyerini savaş ve silahlı çatışma durumlarında insanların davranış ve yardım kurallarını düzenleyen "İnsancıl Hukuk" üzerine yaptı. İngiltere'deki Nottingham Üniversitesi'nde uluslararası kamu hukuku alanında yüksek lisans, İÜ'de aynı dalda doktora yaptı.

2003'TE YAKALANDI

Kariyerinin henüz başındayken, 2003'te meme kanserine yakalanan Yamaner, eşi Mehmet Ali Yamaner'in de desteğiyle hastalığı atlattı ve akademik çalışmalarına son hız devam etti. Ancak 2008'de doçent olan Yamaner, önümüzdeki yıl profesör olmak için hazırladığı tez üzerine çalışırken, hastalığı nüksetti ve kısa sürede vücudunun tamamına yayıldı. Şubat ayından bu yana İtalya'daki Avrupa Onkoloji Merkezi'nde tedavi gören Yamaner, 16 Haziran'da hayata veda etti. Galatasaray Üniversitesi'nde önceki gün düzenlenen törenin ardından, Bebek Camisi'nde cenaze namazı kılınan Yamaner, Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yamaner'in yakın arkadaşı Yrd. Doç. Dr. Serap Amasya, "Çok vicdanlı, dürüst bir insandı. Hukukta birçok alan olmasına rağmen kimsenin ilgi göstermediği insancıl hukuka yöneldi. Türk Kızılayı'nın başına geçmeyi ve böylece tüm insanlığa daha fazla yardımcı olmayı hayal ederdi" dedi. GS Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Öktem ise "Kendisi vefat etti ama eserleri yaşayacak. 1949 Cenevre sözleşmelerini Türkçe'ye kazandıran ekipte de görev yapmıştı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber